Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Peștera Tosorog – Bicazul Ardelean – Neamț

Peștera Tosorog este situată în partea de nord-est a Munților Hășmaș, la aproximativ 28 km de orașul Bicaz, pe teritoriul comunei Bicazu-Ardelean.

Peștera Tosorog este declarată rezervație mixtă și cunoscută de localnici sub denumirea de Jgheabul cu gaură. Așezată pe Valea Caprei cu o lungime de peste 420 m este considerată cea mai mare peșteră formată din conglomerate. Intrarea în primele două săli ale peșterii este ușor accesibilă vizitatorilor după care traseul continuă printr-o gaură de 4-5 m unde, datorită umezelii de pe pereți, se recomandă folosirea unor tehnici de asigurare.

În Peștera Tosorog viețuiește o importantă colonie de lilieci care sunt pe cale de dispariție datorită distrugerii habitatelor preferate din interiorul peșterii. Ea prezintă însă un interes deosebit pentru cercetători fiind refugiul unei specii de lilieci ce trebuie să beneficieze de o atenție specială.

Din cauza faptului că vizitarea peșterii nu se face într-un cadru organizat, în ultimii ani mulți dintre vizitatori au adus-o într-o stare de degradare ireparabilă. Peștera nu este electrificată și nu dispune de amenajări care să faciliteze accesul. În prezent, se fac demersuri pentru a putea fi amenajată și deschisa turiștilor pentru vizitare în prezența unui ghid.

Ultima actualizare: 17:01 | 24.05.2024

Sari la conținut