Cadrul Natural

Comuna Bicazu Ardelean este asezata in Carpatii Orientali, zona centrala, la contactul mai multor masive muntoase cu caractere petrografice diferite: la sud muntii Bicazului, formati din calcare si marne, la nord Ceahlaul, format din conglomerate, la est muntii Tarcaului, formati din filis. Acest fapt face ca relieful comunei sa fie oarecum variat. Masivele calcaroase dau reliefului caracteristici conglomerate (piramide, colturi, polite etc.).

Legat de constitutia geologica ca si de reteaua hidrografica, relieful comunei apare fragmentat in mai multe masive distincte, separate de vai mai largi pe alocuri, care se ingusteaza merei pe masura ce ne apropiem de poalele muntilor. Dintre inaltimile care imprejmuiesc si domina aceasta localitate amintim: Varful Chicirea (1324 m), dealul Tosorog, Varful Verde (1342 m), Piatra Sura si Obcina Tiblei din Masivul Ceahlau, Varful Floarea (1011 m) din muntii Tarcaului.

In cadrul comunei se intalnesc numeroase forme de microrelief caracteristice fiecarei grupe petrografice: in masivele calcaroase apar pesteri (cazul pesterii de la Tosorog), figuri in roci de conglomerate, alunecari de teren la poalele muntilor Tarcau, pe valea Ticosului, conuri de dejectie (la confluenta paraielor cu raul Bicaz).

Comuna este dominata de valea larga a Bicazului cu caracterele ei montane, cu un regim hidrografic montan. Principalii afluenti ai Bicazului de pe teritoriul comunei sunt: paraul Jedan cu afluentul Bistra, paraul Tepeseni si paraul Chisirig pe stanga si paraul Ticos pe dreapta. In cadrul comunei, pe valea Tosorogului si a Bistrei se gasesc si izvoare cu apa minerala care nu sunt exploatate. Dintre acestea este exploatat numai izvorul Tosorog.

Flora

In functie de conditiile de relief şi clima precum si de pozitia geografica a comunei, putem distinge doua etaje floristice si faunistice:

  1. etajul padurilor montane
  2. etajul subalpin

In cadrul primului etaj apar frecvent paduri de molid si de fag.

In cadrul pajistilor subalpine specifice sunt gramineele si numeroase flori viu colorate. In aceasta zona se gasesc si mari suprafete de fanete.

 

Fauna

Fauna este reprezentata prin carnivore si ierbivore, mamifere si pasari caracteristice zonelor montane. Amintim aici ursi, cerbi, mistreti, lupi, iepuri, caprioare, cocosi de munte, ulii etc.

Fauna apelor este reprezentata de pastravi, mreana si boisteni.