Traditii

002 (1)

Desi comuna este o zona de tranzit intre Moldova si Transilvania, aici s-a dezvoltat o creatie populara orala si amnuala cu un profund caracter specific locului. Astfel, costumele folosite de locuitorii comunei Bicazu Ardelean sunt in alb spuma laptelui, cu cusaturi cu negru, galben, verde, albastru, cu bundite unde cusaturile care incanta ochiul sunt aplicate direct pe pielicica de miel.004 (1)

In ceea ce priveste creatia populara, orala, aceasta este vizibila mai ales cu ocazia sarbatorilor de iarna si a diverselor momente mai importante din viata omului: nastere, casatorie, diverse petreceri, cat si cu prilejul inmormantarilor.

Astfel, cu prilejul Anului Nou copiii, grupati, avand in maini plugusorul frumos impodobit, ureaza gospodarilor urari referitoare mai ales la Badita Traian; din obiceiurile comunei de sarbatori face parte si Capra – costumatia fiind cea nationala cu panglici la caciula, iar costumatia caprei este alcatuita dintr-un covor romanesc impodobit cu batiste cu motive nationale, panglici, oglinzi si margele in siraguri lungi.005 (1)

Un alt obicei al sarbatorilor de iarna este spectacolul de teatru popular Jianul care, spre deosebire de felul in care este prezent in partile de campie, aici reliefeaza ocupatia asa-zisilor haiduci, vanatoarea, actiunea de razbunare a faradelegilor.

Trebuie subliniata contributia domnului prof. Barna Augustin Marcian si a sotiei sale Elena Barna, care au organizat un muzeu etnografic cu exponate care vorbesc deosebit de sugestiv despre viata si ocupatia locuitorilor acestor meleaguri din cele mai vechi timpuri.

003 (1)

001 (1)