Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Agenda culturală

În comuna Bicazu Ardelean se află biserica de lemn „Sfântul Dumitru” din satul Telec, monument istoric de arhitectură de interes național, datând din 1692. În rest, un singur alt obiectiv din comună este inclus în lista monumentelor istorice din județul Neamț ca monument de interes local: biserica de lemn „Înălțarea Sfintei Cruci” (secolele al XVIII-lea–al XX-lea) din Telec.

Tradiții

Deși comuna este o zonă de tranzit între Moldova și Transilvania, aici s-a dezvoltat o creație populară orală și amnuala cu un profund caracter specific locului. Astfel, costumele folosite de locuitorii comunei Bicazu Ardelean sunt în alb spuma laptelui, cu cusături cu negru, galben, verde, albastru, cu bundite unde cusăturile care încânta ochiul sunt aplicate direct pe pielicica de miel.

În ceea ce privește creația populară, orală, această este vizibilă mai ales cu ocazia sărbătorilor de iarnă și a diverselor momente mai importante din viața omului: naștere, căsătorie, diverse petreceri, cât și cu prilejul înmormântărilor.

Astfel, cu prilejul Anului Nou copiii, grupați, având în mâini plugușorul frumos împodobit, urează gospodarilor urări referitoare mai ales la Bădița Traian; din obiceiurile comunei de sărbători face parte și Capra – costumația fiind cea națională cu panglici la căciulă, iar costumația caprei este alcătuită dintr-un covor românesc împodobit cu batiste cu motive naționale, panglici, oglinzi și mărgele în șiraguri lungi.

Un alt obicei al sărbătorilor de iarnă este spectacolul de teatru popular Jianul care, spre deosebire de felul în care este prezent în părțile de câmpie, aici reliefează ocupația așa-zișilor haiduci, vânătoarea, acțiunea de răzbunare a fărădelegilor.

Trebuie subliniată contribuția domnului prof. Barna Augustin Marcian și a soției sale Elena Barna, care au organizat un muzeu etnografic cu exponate care vorbesc deosebit de sugestiv despre viață și ocupația locuitorilor acestor meleaguri din cele mai vechi timpuri.

Ultima actualizare: 17:54 | 10.05.2024

Sari la conținut